risico-rendement

Nieuw: Koopwaardigheid en risico inzichtelijk via kleuren!

Regelmatig krijgen we de volgende vragen van onze leden: Welke aandelen in de portefeuille vinden jullie koopwaardig? Is er door het aanschaffen van aandeel X sprake van een verhoogd risico? Waarom daalde aandeel Y gister met 15% en stijgt het vandaag weer met 10% zonder enig nieuws?

Stuk voor stuk goede en logische vragen. In de ledenomgeving is er sinds gister een update doorgevoerd waarbij de koopwaardigheidverwacht risico en verwachte volatiliteit per aandeel inzichtelijk worden gemaakt.

Met de handige kleuren kun je in één oogopslag zien wat voor je vlees je in de kuip hebt. Vervolgens kun je beginnen aan je verdere analyse van het aandeel! Hoe werkt het?

beoordeling aandeel umdk

Beoordeling (Koopwaardigheid)
Veel aandelen in de portefeuille zijn sinds aanschaf al fors opgelopen. Je kunt je afvragen of een aandeel dat 100% hoger staat nog steeds koopwaardig is. Indien dit hand in hand gaat met goede resultaten en vooruitzichten kan dit zeker het geval zijn.

Het kan echter ook zo zijn dat het aandeel wel erg hard is opgelopen en een niveau heeft bereikt waarop het verstandig kan zijn even aan de zijlijn te wachten. We maken dit duidelijk met verschillende kleuren:

Zeer koopwaardig
Op basis van zowel fundamentele- als technische analyse achten we het aandeel zeer koopwaardig op de huidige koers en achten een grote koersstijging op (middel)lange termijn waarschijnlijk.

Koopwaardig
Op basis van zowel fundamentele- als technische analyse achten we het aandeel koopwaardig op de huidige koers en achten een koersstijging op (middel)lange termijn waarschijnlijk.

Houden

Op basis van zowel fundamentele- als technische analyse achten we het aandeel niet koopwaardig op de huidige koers en achten we een koersstijging (middel)lange termijn niet waarschijnlijk.

De beoordeling “verkopen” komt niet voor, omdat je in dit geval een verkoop alert van ons zult ontvangen via email of whatsapp. De aandelen zijn in dit geval automatisch niet meer opgenomen in de portefeuille.

Een snel oplopende beurskoers kan gepaard gaan met een oplopend risico, hoewel dit niet persé het geval hoeft te zijn.

Risico
Een robuust zoals aandeel Ahold-Delhaize kent vanzelfsprekend een lager risico dan een belegging in een kwetsbare penny stock zoals Alumexx met een marktkapitalisatie van slechts een paar miljoen.

Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Aan een potentieel hoog rendement, kleeft vaak een verhoogd risico.

Een verdubbeling van de beurskoers van Ahold-Delhaize binnen een jaar lijkt bijvoorbeeld uitgesloten, maar een verdubbeling van de beurskoers van Alumexx is waarschijnlijker. Hetzelfde geldt voor een halvering van de beurskoers van deze aandelen.

We maken het risico inzichtelijk met verschillende kleuren:

Zeer hoog
Hoog
Gemiddeld
Laag

De aandelen in onze portefeuille hebben op het moment van aanschaf allen een hoge risico-rendementsverhouding. Dit betekent dat het door ons verwachte rendement op het moment van aanschaf altijd fors hoger ligt dan het neerwaartse risico.

Tip: Het is raadzaam enkel in aandelen met een verhoogd risicoprofiel te beleggen met kleine bedragen en een sterk gespreide portefeuille.

Volatiliteit
We hebben even getwijfeld, maar hebben besloten deze categorie toch toe te voegen. In de praktijk blijkt namelijk dat beleggers in het geval van grote bewegingen in beurskoersen onrustig worden en veelal verkeerde beslissingen nemen. Een recent en algemeen voorbeeld is de beurscrash in maart.Ook individuele aandelen kunnen hard bewegen. Bovendien wordt dit nog een versterkt door onze beleggingscategorie. We maken daarom de verwachte volatiliteit per aandeel inzichtelijk met de volgende kleuren:

Zeer hoog
Hoog
Gemiddeld
Laag

Bij aandelen met een verhoogde verwachte volatiliteit, zijn bewegingen van enkele tientallen procenten per dag niet uitzonderlijk. Mocht je merken dat dit tot verkeerde beslissingen leidt, kan het raadzaam zijn kleinere posities in te nemen of een grotere spreiding toe te passen.

Deze update is voorlopig doorgevoerd voor de algemene portefeuille. De biotech portefeuille zal volgende week volgen.

Deze informatie is inzichtelijk door: In te loggen via onderstaande button > Dashboard > Portefeuille > Klik op de naam van het aandeel

Top 3 brokers

Eenvoudig beleggen in aandelen, obligaties en ETF’s vanaf 1 euro! 

Beleg en ontvang tijdelijk tot €200,- transactietegoed bij Saxo. 

Profiteer van 0% commissie en beleg in fractionele aandelen en crypto. 

Top 3 investeringsmogelijkheden 

Vergelijk en spaar met vaste hoge rentes tot 4,45% per jaar! 

Investeer in consumentenleningen met een ROI tot 13% per jaar! 

Ontvang 10 euro en bouw aan je eigen vastgoedportefeuille!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.