Fases van medicijnonderzoek

Overname Opiant Pharmaceuticals: 126,74% rendement zo goed als zeker

Nog geen maand na de overname van AVEO Oncology waardoor we onze stukken met 200%+ konden verkopen, is het deze week opnieuw raak in biotechportefeuille. Opiant Pharmaceuticals wordt overgenomen door het Britse Indivior PLC dat tevens op de beurs genoteerd is. Een rendement van 126,74% is hierdoor vrijwel zeker veiliggesteld.

Overname verschilt van AVEO

De overname ziet er anders uit dan bij AVEO. Bij deze overname werd er namelijk 100% in cash betaald. In dit geval wordt er grotendeels cash betaald en het andere gedeelte met contingent value rights. Een contingent value right (CVR) is een recht op voordelen voor de bezitter wanneer een toekomstige doelstelling van een bedrijf wordt behaald. Omdat het behalen van de doelstellingen vaak gespecificeerd wordt met een datum, kan een CVR goed worden vergeleken met een optie.

Indien je premium-lid bent van Pennywatch sinds het eerste uur, dan ben je inmiddels bekend met CVR’s. Indien dit niet het geval is, dan kun je er hier meer over lezen.

Details overnamebod

Het overnamebod van Indivior bestaat uit een maximaal bedrag van 28 dollar per aandeel. Het grootste gedeelte, namelijk 20 dollar, wordt in cash betaald. Aan de overige 8 dollar zijn voorwaarden verbonden. Aandeelhouders Opiant ontvangen hiervoor CVR’s.

OPNT3 is een neusspray die gebruikt kan worden in het geval van een overdosis en staat op het punt om goedgekeurd te worden door de Amerikaanse FDA. Indien voor kandidaat-geneesmiddel OPNT003 bepaalde doelstellingen worden behaald, kan dit leiden tot additionele betalingen voor aandeelhouders. Het recht hierop kan worden aangetoond middels de CVR in bezit. De additionele 8 dollar is dus niet gegarandeerd, deze wordt alleen betaald als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

De voorwaarden zijn de volgende:

  • 2 dollar per CVR als OPNT003 binnen 7 jaar na commercialisatie gedurende een periode van 4 opeenvolgende kwartalen een omzet van 225 miljoen bereikt.
  • 2 dollar per CVR als OPNT003 binnen 7 jaar na commercialisatie gedurende een periode van 4 opeenvolgende kwartalen een omzet van 300 miljoen bereikt.
  • 2 dollar per CVR als OPNT003 binnen 7 jaar na commercialisatie gedurende een periode van 4 opeenvolgende kwartalen een omzet van 325 miljoen bereikt.
  • 2 dollar per CVR indien de netto-inkomsten van OPNT003 binnen 3 jaar na commercialisatie 250 miljoen zijn gedurende een periode van 4 opeenvolgende kwartalen

Waarom staat de beurskoers iets boven de 20 dollar?

De aandelen Opiant stegen na het nieuws fors. De koers op het bord noteert momenteel op 20,14 dollar. Dit is meer dan het bod in cash, maar fors minder dan 28 dollar. Hoe kan dit?

De 20 dollar van de koers is in dit geval gemakkelijk te verklaren. Dit is namelijk gelijk aan de cash die door Individior wordt betaald. Dit bedrag is zo goed als zeker en wordt daarom ook in de koers gereflecteerd. Indien het bod enkel uit 20 dollar cash had bestaan, dan zou de beurskoers waarschijnlijk licht onder dit bedrag noteren. Dit komt omdat er altijd een klein risico is dat een overname niet doorgaat. Kortom, een koers licht onder de 20 dollar is hierdoor verklaart.

In dit geval worden er echter ook CVR’s uitgegeven. De potentiële waarde van deze CVR’s is 8 dollar, maar de inkomsten hiervan zijn niet zeker. Er moet immers aan alle voorwaarden worden voldaan. Dat aan deze voorwaarden wordt voldaan is erg onzeker en hangt af van vele factoren. Bovendien is de tijdlijn lang, namelijk 7 jaar.

Een eerste waardering van de CVR’s op de markt reflecteert hierdoor een waarde van slechts enkele dubbeltjes. Dit is fors lager dan 8 dollar. De markt geeft hiermee aan dat er slechts een kleine kans is dat er aan één of meerdere voorwaarden zal worden voldaan. Bovendien zal de meest waarschijnlijke voorwaarde, namelijk 225 miljoen omzet binnen 7 jaar, op zijn minst over enkele jaren worden bereikt. Bovendien kan de extra cash boven de 20 dollar per aandeel in deze periode niet aan het werk worden gezet.

Wat te doen met de aandelen?

Bezitters die er graag van af wilden of cash nodig hebben kunnen de aandelen op de markt verkopen op de huidige koersen. Ze kunnen er hierdoor met een mooie premie uit. Beleggers met iets meer geduld (wij) hebben de keuze om de aandelen op een later moment te verkopen, of de aandelen in te leveren voor 20 dollar cash + de CVR’s.

Gezien de omvang van de positie ten opzichte van de totale portefeuille is impact van deze beslissing beperkt. Toch willen we onze aandelen niet te goedkoop van de hand doen. We wachten daarom nog even met deze beslissing. Allereerst is er op korte termijn een groot aanbod van beleggers die er graag vanaf willen. Dit heeft een drukkend effect op de koers. Dit effect zou de komende weken kunnen afnemen.

Verder moet de overname nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder en de aandeelhouders van Opiant. Zeer waarschijnlijk komt dit in kannen en kruiken, maar hierdoor loopt er wel weer wat extra risico uit het aandeel. Verder wordt de aanvraag voor vermarkting bij de FDA de komende weken afgerond, dit komt de waarde van de CVR’s ook ten goede.

De overname wordt in Q1 2023 afgerond. We komen tijdig met een definitieve update omtrent dit aandeel. Ondertussen kunnen we alvast terugkijken op een mooi rendement op onze stukken.

Klik hier om naar de aandelenpagina te gaan 

Wat vond je van dit artikel?

   
0 / 5

Your page rank:

Gerelateerde updates:

Laatste updates: 

Ontvang gratis analyses van penny stocks!

Ontvang direct en vervolgens iedere maand een gratis analyse van een penny stock met een koerspotentieel van 100% of meer!