Hoe denken jullie nu over goudmijnaandelen?
Antwoord:
Alweer meer dan 3 jaar geleden schreven we dit uitgebreide artikel over de goud- en zilverprijs. Als gevolg van corona werden de geldpersen van de centrale banken aangezet. Hierdoor liepen de prijzen van vastgoed- en aandelen hard op. Vervolgens was het wachten op een inflatie golf in de reële economie, we schreven hierover het volgende:
"Inflatie is een logisch gevolg van geldverruiming. In principe kunnen we stellen dat we dit in hoge mate hebben gezien op de aandelen- en vastgoedmarkt. Inmiddels zien we ook in de reële economie dat de inflatie hard begint op te lopen. Consumentenprijzen in de V.S. stegen afgelopen maand met 5,4%, dit is het hoogste niveau sinds de kredietcrisis. Dat aandelen en vastgoed qua prijsstijging op de muziek vooruit lopen, heeft vooral te maken met de strategie van de centrale banken. Deze hebben ervoor gekozen om het geld grotendeels via banken, bedrijven en overheden in de economie te pompen. Het geld komt hierdoor vertraagd bij de consument. Het inflatoire effect als gevolg van hogere vraag naar goederen en diensten treedt hierdoor met een vertraging op."
Toen we het artikel schreven bleken op 11 augustus 2021, bleek dat de inflatie al snel harder begon op te lopen.
Wat we momenteel zien, is dat inderdaad vrijwel alles duurder is geworden. Dit is een logisch gevolg van geldverruiming. Als de geldhoeveelheid toeneemt, vindt logischerwijs een soort herschikking van de prijsniveaus plaats.
Aandelen, obligaties of goud?
Op de beurs heb je vaak twee ietwat felle kampen. Zij die goud als een prima belegging zien, en zij die goud als een waardeloze belegging (zonder rendement) zien. Wat ons betreft ligt de waarheid ongeveer in het midden. Over beide valt wat te zeggen. Ook zijn deze stellingen sterk afhankelijk van de situatie waarin de markten zich begeven.
Laten we het volgende allereest duidelijk maken: Aangezien goud een non-yielding asset (het genereert geen rente, dividend of andere opbrengsten) is, volgt goud op lange termijn altijd de inflatie.
Stel je houdt een ounce goud dus 100 jaar lang aan, dan is het waarschijnlijk dat je koopkracht aan het eind van de rit gelijk is gebleven. Dit feit is zelfs terug te rekenen naar het Romeinse rijk.
We kunnen dus alvast de conclusie trekken dat je op lange termijn niet rijk zult worden door goud te kopen. Er valt altijd een mooi verhaal te maken dat het financiële systeem in elkaar zal donderen - ja, alles kan kapot - maar de kans dat je heel lang moet wachten, of dit niet meemaakt is historisch gezien aanzienlijk te noemen. Stel het komt uit, dan zal het resultaat zijn dat je je koopkracht hebt behouden.
Wat we ook weten is dat obligaties en aandelen goud op lange termijn outperformen. Aandelen zijn volatieler, maar bieden als "asset class" het hoogste rendement. De bedrijven creëren immers waarde, waardoor winsten toenemen en de koersen stijgen. Dit is ook de reden dat wij aandelen kopen.
Als beloning voor het uitlenen van je geld, kun je ook rente ontvangen op obligaties. Zolang deze rente hoger is dan de inflatie, dan neemt je koopkracht dus toe. Dit noemen we de reële rente.
Conclusie: Op lange termijn dienen aandelen te worden geprefereerd, vervolgens obligaties en tenslotte goud.
Goud aanhouden op korte termijn kan anders zijn
Dat is echter de lange termijn. Op korte termijn kan het wel degelijk nuttig zijn om goud in de portefeuille te hebben. Soms zijn marktomstandigheden "niet normaal" zoals we de afgelopen jaren gezien hebben. Toen we "bullish" waren op goudaandelen verwachtten we een hoge inflatie. Hoe hoog deze inflatie zou worden wisten we natuurlijk niet, maar wat we wel wisten is dat goud goed presteert tijdens periodes van hoge inflatie.
Dit artikel is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?
Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten