Beste Jelmer,
Ongetwijfeld is de stijging van Vivoryon therapeutics jou opgevallen. Ik weet niet meer of ik van Pennywatch de tip heb gekregen maar gelukkig heb ik ze aangekocht toen ze, na het alzheimerdrama, terugvielen naar 80 cent.
Ik ben toch wel nieuwsgierig hoe jij over dit aandeel denkt. Ook heb ik een artikel gelezen dat het meer loont om short posities in te nemen van pharmabedrijven die sterk stijgen op nieuws van een medicijn dat in ontwikkeling is. De kans van slagen is immers rond de 10%.
Alvast bedankt voor je reactie.
Antwoord
De recente stijging is mij zeker niet ontgaan. De tip komt niet uit onze koker. In een eerder stadium heb ik er al eens naar gekeken, maar toen heb ik het aandeel links laten liggen. Dit is terecht gebleken, maar indien je het aandeel zoals jij op 0,80 euro hebt opgepikt dan heb je een fantastische rit gemaakt, gefeliciteerd!
Waarom heb ik het aandeel Vivoryon Therapeutics links laten liggen?
Het klopt dat slechts 10% van de medicijnen slaagt. Ter aanvulling, de doorlooptijd vanaf fase 1 is gemiddeld nog eens meer dan 10 jaar. Per indicatie kan dit verschillen, in dit artikel hebben we dit al eens uiteengezet. De getallen wijken inmiddels licht af, maar kunnen nog prima als leidraad worden gebruikt.
Het inschatten van goedkeuring op basis van studieresultaten is een complexe aangelegenheid. Analisten die zich de materie helemaal hebben eigen gemaakt blijken vaak zelfs geen "edge" te hebben. Zelfoverschatting is een van de grootste valkuilen op de beurs en ik verkeer dan ook niet in de veronderstelling dat ik deze wel heb.
Indien ik instap in een biotechnologie aandeel, houd ik me daarom aan een aantal spelregels. Mijn voorkeur gaat uit naar goed gefinancierde biotechnologiebedrijven waarvan een medicijn in ontwikkeling in een latere fase (2 of 3) is gestrand. Vaak is er geen of een jonge pijplijn aanwezig waardoor grotere partijen genoodzaakt zijn om uit te stappen.
Door dit tijdelijke grotere aanbod van aandelen daalt de koers vaak tot ver onder de nettokaspositie (kas - schulden). Door een vaak lange periode van dalende koersen is het sentiment hierdoor zwaar negatief hetgeen zich uit in een onderwaardering. Kortom, de koers dient in dit geval lager dan de cash per aandeel, het verschil hiertussen is je veiligheidsmarge.
Indien een jonge pijplijn aanwezig is, kan er op basis van kansberekening een inschatting gemaakt worden van ontwikkelingskosten en slagingskansen. Indien geen pijplijn aanwezig zijn er nog andere escapes zoals liquidatie (uitkeren cash aan aandeelhouders) of een overname/fusie (vaak is een NASDAQ-beursnotering erg gewild).
Nu heeft deze strategie ook nadelen. Door eerdere mislukkingen is het vertrouwen van beleggers compleet weg. Bovendien ontbreekt op korte termijn vaak een koerstrigger, waardoor het aandeel soms nog ver door kan zakken. In tegenstelling tot biotechnologie-aandelen waar beleggers enthousiast zijn en vaak een stuk hype zit, is dit een zeer saaie manier van investeren waarbij het geduld op de proef wordt gesteld.
Echter, als het goed is de rekensom gemaakt en zal er sprake zijn van een positieve risico-rendementsverhouding. Op lange termijn zal dit dus leiden tot een positief rendement.
Toepassing eenvoudige kansberekening Vivoryon
Ok, terug naar Vivoryon. Ik ben er niet helemaal ingedoken, maar in ieder geval was er geen sprake van een veiligheidsmarge zoals hierboven beschreven. Houd er rekening mee dat er meerdere wegen naar Rome leiden. In dit artikel vind je slechts een korte versie van mijn benadering.
Het Alzheimer medicijn werd voor stopzetting op pakweg zo'n 270 miljoen gewaardeerd. De netto-kaspositie was zo'n 30 miljoen. Kortom, in totaal zo'n 300 miljoen aan waarde. De koers stond toen rond de 10 euro.
Aan de hand van een aantal stappen zal ik proberen je iets van handvatten te geven inzake dit type aandelen:
De uitkomst is bij medicijnontwikkeling is binair. Het medicijn slaagt of het slaagt niet. Stel we zetten de slagingskans van het Alzheimer medicijn fase 2 op 20%, dan weet je dus dat 400% koersstijging noodzakelijk is om tot break-even te komen. Kortom, bij een koers van 50 euro wordt er geen verlies gemaakt.
Indien het medicijn faalt, dan gaat er al snel 90% af. Kortom, de koers gaat dan naar 1 euro. De kans hierop is automatisch 80%. Dit maakt op een investering van 10 euro per aandeel:
20% kans op 40 euro winst
80% kans op 9 euro verlies
Je verwachte winst in dit geval is in dit geval 0,80 euro per aandeel (0,2*40 - 0,8*9). Kortom, je verwachte rendement is in dit geval ~8%.
Is Vivoryon in dit geval een interessante investering?
Ligt er in dit geval een interessante investment case? Het antwoord is nee. Nu we toch bezig zijn maken we 'm nog iets completer:
De gemiddelde doorlooptijd in fase 2 is 3,6 jaar, in fase 3 is dit 3,3 jaar en van NDA tot vermarkting 1,3 jaar. Stel we gaan gemakshalve even uit van 5 jaar, dan is een verwacht rendement van 8% over deze gehele periode een zeer mager rendement. Het geïnvesteerde geld uitzetten tegen een spaarrente van 2% zou in dit geval zelfs een betere keuze zijn.
Bovendien wil je gecompenseerd worden voor het hoge risicoprofiel en de volatiliteit. Er dient immers gestreefd te worden naar een zo hoog mogelijk rendement met zo weinig mogelijk risico en met zo weinig mogelijk volatiliteit.
In dit geval wil je al snel een koers van 60 euro zien, maar eigenlijk zelfs nog hoger. Bovendien wil je ook nog eens veiligheidsmarge inbouwen. Nu is bovenstaande berekening discutabel. Instappen op een koers van 8 euro en een potentiële daling van 80% geeft alweer een heel andere rekensom. Op deze manier geef je jezelf echter wel handvatten om de investment case te maken.
Moet ik Vivoryon Therapeutics nu nog kopen?
Opvallend is dat Vivoryon plots met nieuws kwam dat het voormalig beoogde Alzheimer medicijn een positief effect blijkt te hebben in het geval van nierziektes. Een positieve koersreactie was terecht aangezien deze markt vele malen groter is.
Dit artikel is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?
Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten
Ben je al premium lid?