Het aandeel PostNL krijgt vandaag een stevige tik op de beurs en verliest zo’n 12% van zijn waarde, waarmee het terugvalt tot een all-time low van 0,83 euro per aandeel. De trigger? Kepler Cheuvreux verlaagde zijn advies van Houden naar Reduceren en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 1,00 euro naar 0,80 euro, daar staan we nu dus bijna.
We ontvingen vandaag meerdere vragen over het aandeel. Het eerlijke verhaal is dat we niet heel goed in het bedrijf zitten, maar laten we eens een goede poging doen.
Politieke onzekerheid en de Universele Postdienst
Volgens Kepler speelt de val van het kabinet een belangrijke rol. Dit betekent dat controversiële en niet-urgente beslissingen worden uitgesteld en juist daar zit voor PostNL de pijn.
Een van de zaken die mogelijk op de lange baan wordt geschoven, is namelijk de mogelijke aanpassing aan de Universele Postdienst (UPD).
Wat is de UPD?
De Universele Postdienst (UPD) is een wettelijke verplichting die PostNL oplegt om een minimaal postnetwerk te onderhouden. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om briefpost, zoals brieven en kleine pakketten tot 2 kg, inclusief brievenbuspakjes, die vijf dagen per week landelijk bezorgd moeten worden.
PostNL moet daarbij ook zorgen voor een voldoende aantal brievenbussen en een netwerk van postkantoren of servicepunten, zodat iedereen in Nederland toegang heeft tot deze diensten.
Deze verplichting kost PostNL momenteel veel geld. De postvolumes in deze categorie zijn sterk gedaald, terwijl de kosten zijn toegenomen. Het betreft dus een molensteen die om de nek van PostNL hangt.
Compensatie?
Allereerst is een belangrijk detail dat PostNL in zowel het Nederlandse als Europese recht een compensatieverzoek mag indienen.
-
Volgens de Postwet 2009 mag PostNL een compensatieverzoek indienen bij onevenredige lasten.
-
Artikel 7 van de EU Postrichtlijn (97/67/EG, zoals gewijzigd door 2008/6/EG) ondersteunt dit mechanisme.
-
In het Jaarverslag 2024 van PostNL wordt expliciet vermeld dat compensatie kan worden gevraagd als de netkosten een onevenredige financiële last vormen.
PostNL heeft voor 2025 en 2026 al een compensatieverzoek ingediend van respectievelijk €30 miljoen en €38 miljoen om de netkosten van de UPD te dekken. Dit verzoek moet nog wel formeel worden beoordeeld en goedgekeurd door de overheid, afhankelijk van politieke besluitvorming. Dikke kans dat de soep dus niet zo heet gegeten hoeft te worden.
Concurrentie en dalende marges
Toch zijn de problemen dan nog niet volledig van de baan. Ook de toegenomen concurrentie een rol in de tegenvallende resultaten. Steeds meer nieuwe spelers betreden de pakketmarkt, waardoor PostNL moeite heeft om zijn marktaandeel vast te houden. Ook internationale webshops en logistieke spelers zetten druk op de tarieven. Het resultaat? Dalende marges bij de pakketpost waardoor de winstgevendheid verder onder druk komt te staan. Hoewel PostNL in Nederland de dominante speler is stelt het op het Europese toneel niet zoveel voor:
Overnamefantasie? Tsjechische miljardair Křetínský kan zich zomaar roeren
Nu de koers op een dieptepunt handelt, is het automatische gevolg dat er mogelijk weer overnamefantasie in het aandeel sluipt. De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský, die via Vesa Equity Investment een aanzienlijk belang in PostNL bezit, heeft de afgelopen jaren stevig ingezet op de post- en pakketmarkt in Europa.

Hij kocht recent het Britse Royal Mail voor 3,6 miljard pond. Hier zitten wel wat voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld de belofte overal in het VK (ook briefpost) te bezorgen, een “gouden aandeel” voor de overheid die voor macht zorgt om grote veranderingen te blokkeren zoals vertrek uit het VK en de verplichting een eventuele beursnotering in Londen te plaatsen.
Daniel Křetínský lijkt zich te willen schikken naar regering
Stel Daniel Křetínský is van plan PostNL over te nemen – en gezien de overname van Royal Mail lijkt dit op lange termijn het plan te zijn – dan kan de Nederlandse overheid mogelijk dwars liggen. Vanwege bijvoorbeeld de uitvoering van de Postwet, het stempel kritieke infrastructuur en het grote aantal werknemers.
Opvallend is dat de overname van Royal Mail aantoont dat Křetínský best bereid is flink wat water bij de wijn te doen om alsnog tot een deal te komen. Ook de hoge multiple die Křetínský bereid was te betalen voor Royal Mail is opvallend.
Vergeleken met Royal Mail kan PostNL aan de huidige waardering in theorie voor aandeelhouders tegen een interessant bod, maar relatief voor een prikkie van de beurs worden gehaald. Dit moet dan allemaal natuurlijk wel gebeuren.
Verder is het belangrijk om te weten dat Kretinsky niet verder kan uitbreiden zonder een bod uit te brengen op alle aandelen, aangezien hij al meer dan 30% bezit. Normaliter dient dit al te gebeuren indien het niveau van 30% wordt bereikt, maar hiervoor geldt een uitzondering als dit het gevolg is van share buybacks (van te voren had hij 29,9%).
Wat vinden van het aandeel PostNL?
Bij Pennywatch vinden we het een lastige case. Postbezorging zien we als een slechte business. Bovendien kan de brede sector de komende jaren niet op veel rugwind rekenen.
Aan de andere kant kun je je afvragen: hoeveel zou het kosten om een bedrijf als PostNL vanaf de grond op te bouwen? Is dat haalbaar tegen de waardering – vergeet niet de schuld mee te nemen – die nu op het bord staat? Deze benadering is echter nietszeggend indien je er in de toekomst geen geld mee kunt verdienen. Een vervolgvraag zou dan zijn: Zijn de activa van PostNL momenteel onderbenut of worden deze zodanig slecht gemanaged dat ze in de toekomst efficiënter kunnen worden ingezet? Over het management valt natuurlijk wel iets te zeggen, maar dan alsnog is het lastig om een inschatting van de eventuele upside te maken.
Hoewel we niet vreemd zullen opkijken van eventueel herstel van de koers vanaf dit niveau, staan er voor ons momenteel te veel vraagtekens open om de aandelen aan de portefeuille toe te voegen. Onze aandacht is door de koersdaling echter wél getrokken. We gaan de ontwikkelingen volgen en plaatsen het aandeel op de watchlist.
Aandeleninformatie
Naam: PostNL
Ticker: PNL
ISIN: NL0009739416
Beurs: Euronext Amsterdam
Disclaimer
De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.
U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.
U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen