Wanneer we tegenwoordig 's nachts de sterrenhemel in turen, dan duurt tegenwoordig niet lang voordat je een knipperend lichtje spot. Je oog is in dit geval waarschijnlijk gevallen op een satelliet die zonlicht reflecteert. Met de snelle opkomst van Elon Musks SpaceX is het aantal satellieten dat rond de aarde draait de afgelopen jaren snel toegenomen.
Voor sommigen zal dit weerstand oproepen, maar voor persoonlijk zie ik het staat de flikkerende sterrenhemel als symbool voor vooruitgang. De satellieten en het tevens zichtbare International Space Station verbinden ons, beschermen ons en zorgen ervoor dat we onze kwetsbare planeet beter dan ooit te voren kunnen begrijpen.
Verschil LEO en GEO-satellieten
Een leuk feitje en bruggetje om het volgende aandeel te introduceren: Indien satellieten met het blote oog kunnen worden gezien dan zie je een zogeheten LEO-satelliet, deze letters staan voor Low Earth Orbit. Deze satellieten draaien in een baan op een hoogte van 160 tot 2000 kilometer rond de aarde. Daarnaast bestaan er ook GEO-satellieten, deze draaien in een veel hogere baan om de aarde (gemiddeld zo'n 35.000 km) met een snelheid die nodig is om de rotatie van de aarde bij te houden. Dit type satelliet kan zich hierdoor richten op een specifiek geografisch gebied op aarde.
Gezien de relatief beperkte hoogte, zijn LEO-satellieten uitstekend geschikt voor het leveren van snel internet, bijvoorbeeld aan passagiers in vliegtuigen..
Dit artikel is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?
Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten