De laatste keer dat we schreven over BHB Brauholding was afgelopen mei. Als gevolg van corona kwam het bedrijf toen uit een moeilijke periode, maar al snel bleek dat de Duitsers het bier drinken niet verleerd zijn. Ondanks dat er waarschijnlijk ook dit jaar flink is doorgepimpeld bleef een echte stijging van het aandeel uit.
Ondoorzichtige transactie
Relatief gezien kunnen we stellen dat het aandeel het niet slecht heeft gedaan. De markt voor small caps ligt al bijna 2 jaar erg slecht en de index waarin het noteert deed vorig jaar -10,2%. Vandaag besluiten we een klein winstje te nemen op BHB Brauholding van 0,76% en indien we het ontvangen dividendje erbij op tellen komen we iets hoger uit op, 2,65%.
Hoewel we eigenlijk gecharmeerd zijn van dit bedrijf en de waardering, deed een recente transactie ons de wenkbrauwen fronzen. Om dit wat duidelijker te maken dienen we eerste even snel op de structuur van de Duitse bierbrouwer in te gaan. Zoals het hoort zijn de activiteiten van het bedrijf zijn verdeeld in verschillende entiteiten. Het ziet er als volgt uit:
Nu is het zo dat we er eigenlijk nog een vakje boven zouden kunnen tekenen, namelijk die van grootaandeelhouder Bürgerliches Brauhaus Immobilien (BBI) die tot voor kort een 34,2% belang had in BHB.
Deze holding is ook nog op een andere manier verbonden met BHB, het bezat namelijk 8 horecapanden die worden beheert door HERNNBRAU, dit is dan weer een 100% dochter van BHB Brauholding. Dit is zo gedaan, omdat in deze horeca (vaak uitgerust met biertuinen) dan het bier van BHB kan worden verkocht. Voor het beheer krijgt HERRNBRAU ook nog een vergoeding. De winst vanuit deze vergoeding gaat belastingvrij naar boven, naar BHB Brauholding dus.
Nu is het volgende aan de hand: De 8 panden zijn verkocht aan het bedrijf HBI Immobiliën. Op de website van BBI kunnen we lezen dat hierdoor per jaar 0,8 miljoen aan netto huuropbrengsten verloren gaat. De opbrengst van de verkoop wordt om onduidelijke redenen niet bekend gemaakt.
Naast de 8 panden neemt HBI ook het volledige belang, dus 34,2%, van BBI over. Kortom, BBI is na de transactie geen aandeelhouder meer van BHB. De grootste aandeelhouder is hierdoor nu plots het onbekende niet-beursgenoteerde bedrijf HBI.
Op zijn beurt doet BHB een investering van 2,8 miljoen in HBI voor 35% van de aandelen. Dit suggereert dat HBI 8 miljoen waard is, maar dit valt moeilijk te controleren aangezien dit bedrijf niet beursgenoteerd is. De waardering zou moeten voortkomen uit de waarde en de yield van het vastgoed, maar deze kennen we dus niet.
Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?
Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten