Unidevice-ag

Unidevice: Een dividendrendement van 12% met een beperkt risico?

Unidevice heeft een uniek verdienmodel, namelijk arbitragehandel in elektronicaproducten. In principe is de handel in alle producten mogelijk, maar Unidevice spitst zich vooral toe op Apple-producten en dan met name iPhones. De keuze komt voort uit het feit dat de producten prijzig zijn, de vraag constant is en Apple relatief weinig modellen uitbrengt.

Om geld te verdienen maakt Unidevice gebruik van prijsverschillen in landen, maar het koopt bijvoorbeeld ook voorraden op. Groothandels bestellen vaak een container met iPhones bij Apple en hier zit van alles wat tussen. De zwarte en witte modellen worden wel verkocht, maar soms is het best mogelijk dat ze met een restvoorraad in een andere kleur blijven zitten.

De rode kleur iPhone is bijvoorbeeld in Italië niet erg populair. Unidevice koopt dan de hele partij iets goedkoper op, maar doet dit pas wanneer er reeds een klant gevonden is. Bijvoorbeeld in Frankrijk waar de rode iPhone gewilder is. 

In dit geval is iedereen blij. De groothandel is ineens van de partij af tegen een goede prijs. De klant is ook blij, want die heeft de iPhones razendsnel geleverd gekregen en ook nog eens met een kleine korting. En Unidevice? Die verdienen een kleine marge, maar wel met beperkt risico. De partij wordt immers ineens doorgestoten. 

Hand op de knip

Nu kennen we het verhaal inmiddels in de retailmarkt. Tijdens corona had iedereen geld over en kocht men zich suf in spullen. Inmiddels is dit gedrag gedraaid. Eigenlijk zien we ditzelfde gedrag bij bedrijven, waar Unidevice het ook van moet hebben. Werknemers mogen net even iets minder vaak een nieuw toestel uitzoeken, of er wordt niet meer standaard gegaan voor het nieuwste model.

De vraag is er dus nog wel, maar momenteel een  stuk minder dan voorheen. Aangezien Unidevice voornamelijk in iPhones handelt zijn de kwartaalcijfers van Apple vaak een goede indicator. De cijfers van Apple rijmden dan ook met die van Unidevice. Apple verkocht afgelopen kwartaal minder iPhones (ongeveer de helft van de omzet).

Opnieuw lastig kwartaal

Dit maakt dat Unidevice het ook opnieuw lastig had in Q3. De omzet daalde naar 93,67 miljoen, terwijl dit in Q3 2022 nog 141,9 miljoen was.
Dit is een forse daling, maar het heeft wel een forse kanttekening. Afgelopen jaar was Q3 het beste kwartaal in de geschiedenis van het bedrijf. Dit had overigens voornamelijk te maken met de zwakke euro. Hier wist het bedrijf toen flink van te profiteren.

Toch is het duidelijk dat Unidevice momenteel last heeft van de marktomstandigheden. Klanten zijn terughoudender als gevolg van aanhoudende hoge inflatie en het daarmee gepaard gaande reëele koopkrachtverlies.

Het mes snijdt momenteel aan twee kanten bij Unidevice, aangezien de marges flinterdun zijn. Enerzijds moet Unidevice het dus hebben van hoge volumes - die zijn er dus even niet - en anderzijds van de marges. Op dit laatste punt zijn de inkoop- en transportkosten een stuk hoger. De EBIT-marge daalde hierdoor tot 0,67% (vorig jaar: 1,09%).

Robuuste en begrijpelijke business

Wanneer we op het niveau van 9 maanden kijken dan ziet het er allemaal wel aardig uit, maar hier zat nog wel een uitstekend eerste kwartaal in. Juist vanaf Q2 werd het minder. Ondanks dat het nu allemaal even wat minder is, is de business van Unidevice nog steeds zeer robuust. Bovendien is het overzichtelijk. 

Om het helemaal te begrijpen lopen we de resultatenrekening even snel bij langs. Zoals je onderstaand ziet is er sprake van een behoorlijke omzet. Voor de eerste 9 maanden is dit ~286 miljoen. Dit zijn dus de verkooprijzen van partijen met telefoons en wat andere elektronica.

EBIT 

Zoals we zien is ~281 miljoen ervan inkoopkosten. Waardoor slechts zo'n 5 miljoen aan brutowinstmarge overblijft. Hier gaan de operationele kosten nog vanaf zoals salarissen, verzekeringen en transportkosten.

Resultaat op EBIT-niveau (dus voor rente en belastingen) voor de eerste 9 maanden: 1,9 miljoen en een EBIT-marge van 0,67%, 

EBT

Dan zijn we er echter nog niet. Op het moment dat er een partij wordt ingekocht, wordt er vrijwel direct betaald. Hierdoor is Unidevice in zekere zin ook een soort liquiditeitsverschaffer. Eigenlijk is dit een essentieel onderdeel van het verdienmodel om partijen los te peuteren. 

Om Italië maar weer als voorbeeld aan te halen: Hier is het vrij gebruikelijk dat er 3 maand op geld gewacht moet worden na verkoop. Door een partij iPhones of andere apparaten met korting te verkopen, zet het bedrijf voorraad direct om in liquiditeit. 

De betaling vanuit Unidevice wordt gedaan vanuit een zakelijk krediet. Hier wringt momenteel wel een beetje de schoen. Waarom? Unidevice moet vaak wel 1 of 2 maanden wachten op de betaling. In de tussentijd is rente verschuldigd. 

In het geval van Unidevice wordt de euribor + een risico-opslag genomen. Juist de rente is hard opgelopen. Dit maakt dat Unidevice zo'n 650k aan rentekosten betaalde over de eerste 9 maanden. Dit geld gaat dus naar de bank. 

Het is wel belangrijk om ook het nut van deze kredietlijn te begrijpen. Dit stelt Unidevice in staat om een grote partij te kopen tegen een hogere marge dan dat er rente betaald wordt. Het geleende geld wordt dus geleveraged, maar alleen indien het zeker is dat dit kan. Indien twijfel wordt het debiteurenrisico tot op zekere hoogte verzekerd.  

EBT-resultaat (dus minus de I van interest, en dus rentekosten): ~1,3 miljoen en een EBT-marge van 0,46%. 

Nettoresultaat 

Vanzelfsprekend wil de fiscus ook nog even vangen, voor de eerste 3 maanden is dit een dikke 3 ton. 

Nettoresultaat (dus minus de T van Taxes, en dus belastingen): ~1 miljoen euro en een nettowinstmarge van 0,35%. 

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Profiteer van de volgende acties: 

Investeringsmogelijkheden op één plek

Investeer o.a. in vastgoed, 3D-geprinte boten, als durfkapitalist en meer

Profiteer van verlaagde tarieven

Lagere tarieven voor aandelen-, ETF- en obligatietransacties

Een netto doelrendement van 9,3-12%

Ontvang gratis het Private Equity informatiepakket!

Meer voor jou als belegger..

Ontdek ondergewaardeerde aandelen 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Kopieer de beste beleggers

Kopieer automatisch en zonder extra kosten de beste beleggers op eToro

Iedereen kan beleggen!

Easybroker maakt beleggen begrijpelijk en toegankelijk


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Blijf gratis op de hoogte en ontvang 21% korting

Ontvang gratis artikelen of krijg voordelig toegang tot ons volledige Premium-platform.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.