aandeel-atari-penny-stock

Update: Nieuw overnamebod Atari Group lijkt slechts een kwestie van tijd

Het duurde even, maar vorige week kwam Atari dan eindelijk met een update omtrent de eerder aangekondigde uit te geven converteerbare obligatie. De convertible is een belangrijk stuk in het schaakspel van CEO Wade Rosen, waarin we terecht zijn gekomen. We denken echter een mooie winst te kunnen maken indien we het spel juist meespelen.

We zien de koers als een bal die onder water wordt gedrukt. Dit kun je een poosje volhouden, maar vroeg of laat zal deze omhoog moeten spuiten. We leggen uit hoe het ook alweer zit en schetsen een drie scenario's. 

Hoe zat het ook al weer? (voor de convertible)

Techondernemer en CEO Wade Rosen lijkt een uitgestippeld plan te hebben om Atari Group van de beurs te halen. Via zijn holding IRATA LLC (Atari andersom geschreven) is het hem er aan gelegen om 100% van de aandelen te verzamelen.

Hier doet zich een belangenconflict voor.  Rosen heeft er immers belang bij om de stukken zo goedkoop mogelijk te verzamelen, terwijl aandeelhouders (wij dus) graag een zo hoog mogelijke beurskoers willen zien.

Rosen is een aardig eind op weg. Door het aankopen van stukken in eerder stadium, een claimemissie waarbij Rosen voor 75% participeerde en vervolgens een overnamebod van 0,19 euro per aandeel op 100% van de uitstaande aandelen, heeft Rosen iets minder dan 30% in bezit waardoor hij net onder de kritische grens blijft om een verplicht bod uit brengen.

Waar aandeelhouders na het bod van 0,19 euro binnen korte tijd een hoger bod verwachtten, bleek Rosen een trukendoos achter de hand te hebben. Na het reorganiseren hetgeen gepaard ging met flinke afschrijvingen en de door de toegankelijkheid in het aandeel te verminderen (waardoor hij overigens ook gunstigere overnamevoorwaarden inbouwde, waarover verderop meer) door verplaatsing naar de Euronext Growth Market in Parijs, toverde Rosen nog een extra konijn uit de hoge hoed.

Tegen alle verwachtingen in werd een uitgifte van een converteerbare obligatie van 30 miljoen aangekondigd met flinke verwatering tot gevolg. De uitgifte kon worden onderbouwd met de overname van Night Dive Studio's. Achter de convertible zit echter veel meer dan enkel het financieren van de overname. Het is voor Rosen een slimme route om zijn belang tegen een relatief lage prijs fors te verhogen.

Het is namelijk een aanzienlijk goedkoper alternatief dan het opnieuw uitbrengen van een bod, die van rechtswege hoger moet zijn dan het voorgaande bod. Hoger dan 0,19 euro dus. Een slimme truc, maar voor de resterende stukken lijkt hij toch echt over de brug te moeten komen met een fors hoger bod.  

De details

Vorige week kwamen de definitieve details van de convertible beschikbaar. Zoals eerder aangekondigd wordt er definitief 30 miljoen opgehaald. De inschrijving was enkel maar 4 dagen en is inmiddels gesloten.

Hieronder vind je de details:

   
Datum aankondiging 25 mei 2023
Uitgifte obligaties 30 miljoen euro
Looptijd tot 31 juli 2026
Couponpercentage 6,50%
Uitgifteprijs 0,15 euro
Rechten van aandeelhouders Onderdrukt
Prioriteitsperiode 4 dagen
Subscriptieperiode 25 mei 2023 - 30 mei 2023, 17:00 uur (Parijse tijd)
Subscriptiegarantie 100% door Irata LLC
Financiële informatie Per 31 maart 2023

Hoewel je als aandeelhouder het recht had om mee te doen, werd dit wel zo lastig mogelijk gemaakt. Van het voorkeursrecht werd afgezien en de inschrijvingsperiode was wel erg kort dag. 

De convertible wordt tegen pari uitgegeven op een koers van 0,15 euro. Dit betekent dat de couponrente van 6,5% aan de hand van deze koers wordt berekend.

Om de aantrekkelijkheid van de additionele investering te berekenen dan dienen we de 0,15 euro contant te maken. Dan komen we op een contante waarde van 0,1242 euro. De beurskoers handelde tijdens de inschrijvingsperiode ongeveer op de koers, hetgeen betekende dat de aandelen net zo goed op de beurs konden worden gekocht om verwatering tegen te gaan. 

Voor Rosen was meedoen wel aantrekkelijk, het alternatief was immers een hoger bod dan 0,19 euro. Het is dan ook geen verbazing dat hij via zijn holding IRATA garant stond voor 100% van de inschrijving.

Ondanks het onaantrekkelijke aanbod, leek het bedrijf er alles aan te doen om niet deel te nemen. Normaal gesproken ontvangen we netjes een mail van Investor Relations, maar "toevallig" bleef het deze keer stil.. 

Wat zijn de gevolgen?

Allereerst komen er maximaal 200 miljoen extra aandelen bij. Indien je aandelen Atari Group bezit en alle obligaties worden geconverteerd dan treedt een verwatering van je belang op van 32%.

Zoals eerder gesteld was het geen wijsheid om de verwatering op te vangen middels inschrijving op de converteerbare obligatie. De verwatering kon beter worden opgevangen door aandelen aan te kopen. 

Tijdens het schrijven van dit artikel (gisteravond) kwam er een persbericht naar buiten. Hieruit blijkt dat er weliswaar voor 102,5% is ingeschreven op de convertible, maar IRATA is verantwoordelijk voor zo'n beetje de volledige inschrijving, namelijk 195.163.398 van de 200.000.000 uitgegeven converteerbare obligaties, oftewel 97,58%.

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Op zoek naar de volgende Tesla of Apple?

Ontvang iedere week een overzicht van kansrijke small cap aandelen