aandeel-catana-group

Voorlopig blijkt geen zee te hoog voor Catana Group, cijfers opnieuw in de prik

Catana Group is een aandeel waarbij de twijfel onder aandeelhouders altijd maar weer toeslaat. Dit is ergens wel te begrijpen, aangezien de industrie te maken heeft gehad moeilijke marktomstandigheden. Toch blijkt iedere keer geen zee te hoog voor de Franse botenbouwer, het bedrijf levert opnieuw solide resultaten af.

Tijdens de presentatie van de definitieve jaarcijfers gaf ik het volgende aan:

Als belegger is het voor ons zaak om ons niet te laten afleiden door de ruis van de bewegende koers. Beleggers lijken het aandeel te waarderen alsof het bedrijf niet meer zal groeien en de marges de komende jaren verder zullen teruglopen. Hier lijkt de markt de plank mis te slaan. Er zal komend jaar wel degelijk sprake zijn van groei (verwacht zo’n 10%). Verder vallen er komend boekjaar prima wat procentjes te winnen die ten goede komen van de marge.

Het management heeft al aangegeven dat de afleveringen van de boten die tegen lagere prijzen werden verkocht maar die dus duurder geproduceerd zijn, grotendeels voorbij is. Stel we tellen enkel de 3% – die dus tijdelijk verloren ging – bij de nettowinstmarge op dan komen we op 12,8%. Voor het gemak laten we eventuele andere verbeteringen die ten goede komen van de marge even achterwege.

Grafiek Catana Group

Juiste inschatting

De twijfel over de winstmarges zorgde ervoor dat het aandeel nog even door daalde. Contrair aan de markt en overtuigd van mijn eigen analyse, beoordeelde ik de aandelen in maart als zeer koopwaardig. Toen ik zag dat de CEO ook wat stukjes aan het bijkopen was, besloot ik hem te volgen door mijn positie verder uit te breiden.

Gisteravond kwamen de definitieve halfjaarcijfers uit en deze waren in de prik. De omzet steeg namelijk met 11% (verwacht 10%) naar 105,7 miljoen euro. Onder aan de streep bleef er 13,5 miljoen euro over. De nettowinstmarge kwam exact uit op de voorspelde 12,8%.

Wat mij tevreden stemt is dat deze nettowinstmarge al binnen een half jaar bereikt is. Helemaal indien we er in meenemen dat er een verliespost van 1,6 miljoen euro in zit vanwege de lanceringskosten van YOT, het motorbotenproject.

Hieruit kunnen we afleiden dat in ieder geval nettowinstmarges van ~14,3% mogelijk zijn. Uiteindelijk draait het allemaal om de winst en dit is dan ook een mooie meevaller. Bovendien kan er mogelijk nog meer gestroomlijnd worden in het tweede halfjaar.

YOT als nieuwe groeimotor

In de herfst van dit jaar, is het dan eindelijk zover. De fabriek in Aveiro (Portugal) zal dan operationeel zijn. Het is gissen tot wat deze divisie in staat zal zijn. Wat we wel weten is dat deze markt 9x groter is dan de markt van zeilcatamarans. Ik ben benieuwd of ze het kunstje dat ze met het merk BALI hebben gedaan kunnen herhalen in het motorbotensegment.

Het is nog wel even wachten op de eerste omzet. De eerste verkopen van YOT zullen pas in het boekjaar 2024/2025. Voor de volledigheid: De cijfers die we nu zien zijn van de periode 1 september 2023 tot en met 28 februari 2024. Het huidige boekjaar 2023/2024 loopt dus af op 31 augustus. Op 1 september aanstaande start het nieuwe boekjaar, 2024/2025 dus.

<Deze video is helaas alleen beschikbaar voor premium leden> 

Catana Group kopieert Tesla-strategie 

De afgelopen jaren heeft Catana Group aanzienlijk last gehad van inflatie, maar het heeft dit volledig kunnen afwentelen op de verkoopprijzen. De prijzen van de boten zijn hierdoor de afgelopen 3 jaar met zo'n 30-40% gestegen. Het afwentelen zien we graag, aangezien dit bevestigt dat het bedrijf over pricing power beschikt.

Dit artikel gaat nog verder, maar is alleen voor premium leden. Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten

Bekijk onze aanbieding

Ben je al premium lid?

Klik hier om in te loggen

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

 

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.