TKH Group, is een Nederlands technologiebedrijf gevestigd in Haaksbergen. Het is een belangrijke speler in de markt van hoogtechnologische stroomkabels en industriële systemen. Het bedrijf dat voortkomt uit de Twentsche Kabelfabriek, opgericht bijna een eeuw geleden door Cornelis van der Lof, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd opererend bedrijf met drie belangrijke divisies: Smart Vision Systems, Smart Manufacturing Systems en Smart Connectivity Systems.
CEO Alexander van der Lof, kleinzoon van de oprichter, leidt het bedrijf met een visie gericht op innovatie en groei. Met de eerder genoemde divisies wordt er ingespeeld op drie megatrends: automatisering, digitalisering en de energietransitie.
Hoewel de CEO erom bekend staat zich sterk op de belangen van aandeelhouders te richten, is de waardegroei van het bedrijf de afgelopen jaren zeer beperkt gebleven. Het aandeel TKH wordt door analisten al geruime tijd als ondergewaardeerd bestempeld en wij neigen naar hetzelfde oordeel. Tijd om er eens iets dieper in te duiken.
Sterke marktpositie in Nederland
TKH heeft een aanzienlijke aanwezigheid in de Nederlandse markt voor midden- en hoogspanningskabels. Zoals bekend is erop het vlak van hoogspanning werk aan de winkel. De capaciteit van het net moet omhoog.
TKH is een van de drie geselecteerde kabelleveranciers voor TenneT, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet, en zal de komende jaren exclusief circa 5.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen leveren. Om een idee te geven van de omvang, TenneT beheert momenteel ongeveer 10.000 kilometer aan dergelijke verbindingen in Nederland. Netbeheerder TenneT ontving in januari een lening van de Nederlandse overheid van 25 miljard om het energienet te verzwaren.
Om aan de groeiende vraag te voldoen, heeft TKH zijn productiecapaciteit voor dit type kabel in de fabriek in Lochem uitgebreid.
Offshore kabels
Een van de kroonjuwelen van TKH’s kabeldivisie is de offshore inter-array kabel. Deze kabels zijn cruciaal voor de connectiviteit binnen offshore windmolenparken, waar ze individuele windturbines verbinden met het offshore transformatieplatform. Met de groei van offshore windparken – in Europa wordt volgend jaar 6 gigawatt aan offshore windcapaciteit toegevoegd – neemt de vraag naar inter-array kabels fors toe.
TKH heeft recent een exclusieve meerjarige raamovereenkomst getekend met Vattenfall voor de levering van inter-array kabels voor Europese windparken. Deze overeenkomst, aanvankelijk voor drie jaar, kan met vijf jaar worden verlengd. Om deze groei te ondersteunen, heeft TKH een fabriek van meer dan 100 miljoen euro gebouwd in de Groningse Eemshaven. Deze fabriek, die momenteel proefproductie draait, start eind tweede kwartaal met de productie van een order van 200 kilometer inter-array kabels voor Ørsted voor een windmolenpark in Taiwan.
De fabriek heeft een totale productiecapaciteit van 1.200 kilometer, waarbij TKH bij een productiebezetting van 50% al EBITA-marges van 20% kan realiseren. De kans lijkt echter groot dat de fabriek in de toekomst vaak op volle capaciteit zal kunnen draaien. Het bedrijf is momenteel betrokken bij 45 tenders met een totale lengte van 6.000 kilometer aan inter-array kabels.
De kabeldivisie of volgens de woorden van TKH, Smart Connectivity Systems, is goed voor ongeveer 43% van de omzet.
Slimme camera’s en bandenmachines
De omschakeling naar elektrisch rijden biedt ook groeikansen voor de bandenbouwmachines (Smart Manufacturing Systems) van TKH, waarin het bedrijf wereldmarktleider is. Voor elektrische auto’s is namelijk een ander type band noodzakelijk. Bovendien kunnen de efficiënte machines van TKH concurreren met lage lonenlanden. Inmiddels hebben de grootste bandenmakers zoals Pirelli, Bridgestone, Contintental en Michelin allen een machine staan. De orderintake staat op het moment van schrijven op recordhoogte.
Een totaal andere business is die van slimme camera’s (Smart Vision Systems). De camerasystemen van TKH worden ingezet op vliegvelden en snelwegen, maar ook in het automatiseren van bedrijfsprocessen. Goed om te beseffen is dat er ook in dit geval sprake is van geavanceerde technologie, zoals te zien op onderstaande video. Eenvoudigere voorbeelden zijn het lezen van kentekens in parkeergarages of het bepalen van het tarief op een tolweg, waarbij aan de hand van het type voertuig het tarief wordt bepaald.
Waardering
TKH Group heeft op het moment van schrijven een bescheiden marktkapitalisatie van 1,6 miljard euro. Indien we de netto-schuld erbij optellen dan komen we uit op Enterprise Value van 2,15 miljard. De net-debt ratio van 2,4 kan gezien worden als gezond. Helemaal indien we hierin de groeiende winstgevendheid en het orderboek van meer dan 1 miljard meenemen.
Het eerste kwartaal viel cijfermatig wat tegen en voor het volledige boekjaar wordt een EBITDA verwacht van 237 miljoen verwacht. Dit geeft een EV/EBITDA van 9,07 hetgeen als aantrekkelijk kan worden gezien.
Wat ons bovendien aanspreekt is de kapitaalallocatie strategie van het management. Afgelopen jaar werd er voor 50 miljoen aan aandelen ingekocht. Bovendien is het beleid om 40-70% van de winst uit te keren in de vorm van dividend. Dit geeft een dividendrendement van 4,2% uitgaande van het dividend over 2023. Afgelopen jaar werd er een winst geboekt van 4,03 per aandeel, dit geeft momenteel een koers-winstverhouding van 9,9.
Wat opvalt is dat TKH Group de afgelopen jaren qua omzet- en winstgroei eigenlijk vrij goed heeft gepresteerd. De koers is echter achtergebleven, omdat beleggers een steeds lagere multiple aan het bedrijf toekennen. Dit heeft enerzijds te maken met de historisch lage waarderingen van small caps ten opzichte van large caps, maar anderzijds dat er weinig synergiën lijken te bestaan tussen de divisies. Gezien de sterke marktpositie in combinatie met de huidige waardering, lijkt TKH Group een interessant hapje voor private equity. We ontdekten echter dat er een beschermingsconstructie in het bedrijf aanwezig is, die een overname mogelijk kan blokkeren. Dit lijkt deze fantasie te temperen.
Gezien de lage waardering van dit solide bedrijf zijn wij wel getriggerd. Het bedrijf is onderdeel van onze watchlist en we blijven de ontwikkelingen op de voet volgen.
Klik hier om naar de aandelenpagina van TKH Group te gaan
Aandeleninformatie
Bedrijf | TKH Group |
Sector | Industriële goederen en diensten |
Industrie | Industriële technologie |
Website | https://www.tkhgroup.com |
Symbool | TWEKA |
ISIN | NL0000852523 |
Beurs | Euronext Amsterdam |
Disclaimer
Auteur: Jelmer Bekius heeft een positie met een 2,8% weging t.o.v. zijn portefeuille
De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.
U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.
U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen