Alumexx logo

Winstneming Alumexx + algemene update na dreiging delisting meerdere Nederlandse smallcaps

Het zat er al een tijdje aan te komen. 6 kleine beursfondsen bevinden zich momenteel op de rand van het verliezen van hun notering in Amsterdam, omdat ze niet kunnen voldoen aan de vereiste accountantsverklaring die moet worden afgegeven door een zogeheten OOB-accountant. Op korte termijn zijn dit: Alumexx, Bever Holding, DGB, GeoJunxion, Lavide en New Sources Energy.

De accountantsverklaring is een vereiste voor een listing aan Euronext Amsterdam om de kwaliteit van het aanbod te waarborgen. Van de 6 genoemde bedrijven hadden wij nog slechts een kleine positie in Alumexx in de portefeuille, nadat we 2 jaar geleden al eenmaal winst afroomden.

Naast Alumexx zitten er meer fondsen in de problemen. We ontvingen afgelopen weekend bijvoorbeeld meerdere vragen over aandeelhouders van IEX Group en Value8. Deze bedrijven hebben haalden eerder echter een foefje uit door het boekjaar te verlengen. Hiermee hebben ze zichzelf iets meer tijd gegeven om een OOB-accountant te vinden, maar uiteindelijk ontkomen ook deze bedrijven er niet aan.

Indien er niet snel een oplossing komt, verliezen de volgende bedrijven waarschijnlijk hun listing aan Euronext Amsterdam:

  • MKB Nedsense
  • Bever Holding
  • DGB Group
  • Alumexx
  • IEX Holding
  • Geojunxion
  • Lavide Holding
  • Morefield Group
  • New Sources Energy
  • Value 8

De in de eerste alinea genoemde bedrijven dienen dus het meeste haast te maken. Ze moeten binnen 6 maanden een OOB-accountant vinden, maar ook de andere bedrijven zitten al geruime tijd op het strafbankje.

Hoe zijn de bedrijven in deze situatie gekomen?

De kleinere bedrijven aan Euronext Amsterdam hebben grote moeite om een OOB-accountant te vinden. Dit is het gevolg van een gebrek aan OOB-accountants in Nederland. Een OOB-accountant is echter wel noodzakelijk om de jaarrekening van een beursgenoteerde onderneming te controleren.

De zogeheten "Big Four" (Deloitte, PwC, Ernst & Young, en KPMG) hebben een licentie om OOB-accountants te leveren, maar deze mogen klanten weigeren. Dit is precies wat er momenteel het geval is. Het lijkt erop dat dit vooral een commerciële reden heeft, het is simpelweg de moeite niet waard om de al gebrekkige capaciteit in te zetten om de boeken van de kleine bedrijven te controleren.

Er kunnen echter nog meer redenen zijn om een klant te weigeren, bijvoorbeeld door een gebrekkige interne beheersing, waardoor de betrouwbaarheid van de aangeleverde cijfers niet kan worden gegarandeerd. Toch lijkt de reden vooral aan een gebrek aan capaciteit te liggen.

Dit artikel is alleen voor premium leden.
Wil je verder lezen?

Word nu premium lid en ontvang onbeperkt toegang tot al onze kooptips, analyses en inzichten 

Bekijk onze aanbieding 

Ben je al premium lid?  

Klik hier om in te loggen 

Profiteer van de volgende acties: 

Ontvang €200,- transactietegoed

Profiteer van lage tarieven en ontvang tot 2,8% rente op je  niet belegde geld

Ontvang tot €110,- transactietegoed

Open net als 2,5 miljoen andere beleggers een gratis rekening

 

Handel tot 10.000 euro gratis

Koop, verkoop en bewaar 200+ crypto valuta bij Nederlands grootste exchange

Meer voor jou als belegger..

Long- en shorttips van aandelen en meer 

Laat je inspireren, of handel mee met posities in die echt worden ingenomen. 

Leer winstgevend handelen

Via deze masterclass leer je winstgevend handelen op de beurs in je eigen tijd! 

Aandelen-waarderen.nl

Beleg als een Expert: Ontdek met Onze Software de Volgende Apple of Tesla!


Disclaimer: Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Gratis rapport: Dit aandeel kan meer dan 100% stijgen

Ontvang direct een gratis premium rapport van een zeer kansrijk aandeel uit onze modelportefeuille.