Vandaag nemen we afscheid van Pharming Group als onderdeel van onze voorbeeldportefeuille. De verkoop staat haaks op onze eerdere berichten waarin we juist veelbelovend spraken over de aandelen. Begin deze maand kwam Pharming nog met een positieve update waarin het de omzetverwachtingen verhoogde. Bovendien schatten we de kans op goedkeuring van Leniolisib in Europa op zo’n 90%. Geen vuiltje aan de lucht zal je zeggen, of toch wel?
Korte aanwezigheid van lange termijn investeerder
Een dag nadat Pharming Group de omzetverwachtingen verhoogde, werd bekend dat de toen grootste aandeelhouder RTW Investments haar belang had afgebouwd. RTW Investments meldde vorig jaar mei voor het eerst een belang in Pharming (3,63%).
Eerder schreven we al eens een artikel over RTW Investments, maar de afgelopen maanden deden we veel onderzoek naar deze partij. Dit deden we mede, omdat we een investering overwogen in het beurgenoteerde biotechfonds van RTW (Biotech Oppurtunities Fund).
Wat ons duidelijk is geworden, is dat er gigantisch veel expertise bij RTW Investments zit. RTW bestaat uit een collectief van artsen, academici, advocaten en ervaren investeerders die door de hele levenscyclus van een bedrijf heen investeren. Belangrijk in deze, uitsluitend voor de lange termijn.
Opmerkelijk is dat de relatie met Pharming Group juist een kortstondige lijkt te worden. Eerder werd het belang nog uitgebreid tot boven de 5,05% en we hoopten eigenlijk dat RTW deze positie in stilte zou uitbreiden richting de volgende meldingsdrempel bij de AFM, namelijk 10%.
Op 8 januari werd bekend dat ze onder de 5% waren gedoken. Vorige week zelfs onder de 3%. Het tempo waarin ze afbouwen doet sterk vermoeden dat ze er helemaal uitwillen. Dit kunnen ze vanaf nu doen zonder meldingsplicht. Het zou zelfs kunnen dat ze inmiddels volledig hebben verkocht.
Long-only aandeelhouder
Dat RTW Investments inderdaad voornemens was voor langere tijd aandeelhouder te blijven, lijkt te worden bevestigd in een interview met CEO Sijmen de Vries. Op de vraag of er bij Pharming beweging is omtrent grote investeerders antwoord hij het volgende:
“Laatst hebben we natuurlijk RTW Investments mogen verwelkomen, die hebben een meer dan 5% positie genomen. Dat is de eerste keer dat sinds ik bij Pharming ben, dat dit voorgekomen is. We hebben natuurlijk een aantal keer investeerder gezien die 3% plus hebben genomen, maar RTW is een long-only, een zeer gerenommeerd fonds, wat inderdaad niet over 1 nacht ijs gaat kan ik je vertellen.”
Op de vraag of ze ook contact hebben met RTW Investments antwoord De Vries het volgende:
“Op regelmatige basis spreken we die mensen en krijgen we inderdaad een uitgebreid vragenvuur. Dus met andere woorden daar zijn we trots op dat we deze mensen aan boord hebben gekregen en ik verwacht eigenlijk dat op grond van hun positie ook andere institutionele aandeelhouders posities zullen gaan nemen naar de toekomst toe.”
Hieronder start de video op het moment dat Sijmen de Vries over RTW als aandeelhouder begint te spreken.
Alsnog vraagtekens omtrent Leniolisib
Het snelle afbouwen van Pharmings belangrijkste aandeelhouder roept vragen op. Vooral gezien de aard van het fonds. Stel er was sprake van een afbouwend hedgefonds geweest, dan hadden we hier waarschijnlijk minder waarde aan toebedeeld.
In dit geval zet het bijvoorbeeld de extra vragen van het (CHMP) omtrent Leniolisib in een ander daglicht. Op basis van historische data is de kans, nadat er goedkeuring is gekregen van de FDA, in Europa zo’n 90%. Dit betekent dat het nog steeds mis kan gaan. RTW Investments lijkt de kennis te hebben om hiervan nauwkeurige inschatting te maken.
Stel Leniolisib wordt alsnog goedgekeurd, dan zou het kunnen dat RTW vraagtekens plaatst bij eventuele extra indicaties voor het medicijn of de winstgevend hiervan. Vooralsnog ontbreken nog een aantal variabelen op dit laatste vlak.
Zekere voor het onzekere
Het eerlijke verhaal is dat we het niet weten. Gezien de complexe materie, maakte onder andere de aanwezigheid van RTW Investments als aandeelhouder dat we veel vertrouwen hadden in deze investering. Het afbouwen van het belang heeft het er toe geleid dat het groene vinkje dat achter RTW Investments stond inmiddels rood is gekleurd.
Stel de goedkeuring van de EMA komt alsnog, dan kan dit alsnog leiden tot een koersstijging. Het eventueel mislopen hiervan nemen we voor lief. Uiteindelijk draait het om risico-rendement en deze verhouding lijkt op korte termijn minder aantrekkelijk te zijn worden. Belangrijk om te beseffen is dat je na een dergelijk event ook een deel van het risico kwijt bent. Soms kan het daarom zelfs aantrekkelijker zijn om een positie op al dan niet een hogere koers te heroverwegen.
Voor onze voorbeeldportefeuille kochten we vorig jaar tweemaal aandelen Pharming Group aan, waardoor we er op een gemiddelde koers van 1,0705 euro inzaten. De huidige koers van 1,175 euro geeft ons de mogelijkheid om een mooie winst van 9,76% veilig te stellen. We besluiten daarom eerder dan gepland de aandelen te verkopen. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen volgen.
Grafiek Pharming Group
Aandeleninformatie
Naam: Pharming Group
Market cap: 776 miljoen
Enterprise value: 746 miljoen
Ticker: PHARM
ISIN: NL0010391025
Beurs: Euronext Amsterdam
Disclaimer
De informatie die wij verstrekken, mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies of een vervanging daarvan. Het is expliciet niet bedoeld als aanbeveling om bepaalde effecten of effectenproducten te kopen of te verkopen.
Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie die wij verstrekken. Alle informatie en analyses die wij verstrekken zijn geheel vrijblijvend.
U bent volledig verantwoordelijk voor de consequenties van het toepassen van de informatie die wij u verstrekken, op welke wijze dan ook. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de door ons gepubliceerde informatie.
U bent zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt met betrekking tot uw beleggingen. Als een lezer besluit om zelf opdracht te geven tot het kopen of verkopen van effecten of effectenproducten, doet hij of zij dat volledig op eigen initiatief, verantwoordelijkheid en risico.
Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het aangaan van beleggingsposities kan leiden tot koersverliezen